En bättre värld

Tillsammans med dig vill vi förändra världen till det bättre. Det finns hundratusentals olika sätt att göra det på. Det här är vår approach. En idé som vilar på två nivåer.

Nivå 1

Bli en stolt pinsbärare. Nej Mobbning-symbolen visar vart du står i kampen mot mobbning och ger en tydlig indikation på hur du är som människa. Dig behöver ingen vara rädd för. Dig kan man gå till för stöd. Samtidigt inspirerar du andra till att ta ställning. Målbilden är en kedjereaktion där symbolen syns mer ofta än sällan. 

nivå 2

Jobba med dig själv. Våga utvecklas. Personlig utveckling ger möjlighet till att ta sig ur pågående mobbning samt att lindra skadorna som uppstått i och med mobbningen. Det är även en förutsättning för att sluta mobba. 
Vi har kommit fram till fem viktiga insikter som vi redogör för längre ner. Se dem som en förenkling och sammanfattning av vetenskapslitteratur, psykologiredogörelser och mängder av terapitimmar. Det är förhållandevis lätt att förmedla kunskapen men minst sagt svårt att ta den till sig och få polletten att trilla ner. Genom att repetera dessa insikter finns de alltid med oss och kommer i längden leda till ett bättre liv - och således, en bättre värld. För visst är det väl så att om alla människor skulle vara trygga med sig själva och må bättre, skulle mobbningen minska?    

Nedan följer insikterna. Bär dem med dig som den dyrbara skatt de är. 
komplimanger

Ett gammalt ordspråk säger att det doftar alltid av den hand som skänkt rosor. Nu behöver man inte ge blommor till alla man möter, men en komplimang hinns alltid med. Ibland kan den vara värd mer än hundra rosor.
Vi växer och blir någonting stort när vi förmår oss att skänka den vi möter en väl genomtänkt komplimang. Faktum är att livet blir bättre om vi sprider glädje. Testa under en hel dag och viktigt är att du ger komplimanger till precis alla. Livskamraten, barnen, busschauffören, baristan, butiksbiträdet. Hur krystat det än må kännas till en början märker du snabbt att reaktionerna ger omedelbar och ovärderlig belöning. 


FÖRLÅTELSE

Vi tar det bästa beslutet vi kan i varje ögonblick med den insikt och kunskap vi har vid just det tillfället. Vi kan känna oss trängda, och utsattheten leder ofta till att man tar till fula knep för att slå sig fri. Att hålla fast vid en händelse som vi inte längre kan påverka blir meningslöst. Att förlåta innebär inte att man godkänner eller ställer sig bakom handlandet, det innebär bara att man förstår att det är mänskligt att fela. Slutligen, att förlåta är befriande.   DAGTÄTHET

Såga sågspån är lika dumt som det låter. Varför såga i något som redan har sågats? Vi ägnar stor del av vår tid åt att tänka samma tankar om och om igen. Det som skett kan vi aldrig göra något åt. Lika lite kan vi veta vad som komma skall. Det vi tror ska hända, händer nästan aldrig.
Om vi istället förhåller oss till det vi kan påverka - nuet - slipper vi oron som förpestar våra liv och som tar så mycket energi till ingen som helst nytta. Att försöka leva dagtätt, det vill säga i nuet, blir livsomvälvande. 


 


VALMÖJLIGHET

Vi fattar mängder av beslut varje dag, minut och sekund. Besluten grundas allt som oftast i våra tankar och fantasier. Vi kan faktiskt välja våra tankar, och genom det vårt mående.  
Skam är något som vi är oerhört rädda för. Skam existerar inte i verkligheten. Ett fantasimonster vi skapat till följd av tankar om vad andra människor tycker. 
Att gissa sig till vad andra människor kommer att tänka och tycka om dig är en omöjlig uppgift. Att istället fokusera på tankar som gör dig gott, samtidigt som du låter tankarna om andras hypotetiska ställningstagande vila, leder till ett bättre mående. 
En urgammal legend säger att varje människa har två kämpande djur inom sig. Den ena heter rädsla den andra kärlek.
Den vi föder vinner.


BE OM DET 

Psykologer, coacher, terapeuter och konsulter jorden runt kan vittna om hur mycket tid som läggs ner på att ta reda på vad vi vill - egentligen. 
Det är svårt att läsa tankar. Trots det förväntar vi oss att vår partner, kollega eller vän ska göra det vi vill att de ska göra, utan att vi förmedlar det. 
Vad är det värsta som skulle kunna hända om vi faktiskt förklarade för våra nära och kära vad det är vi egentligen vill? Det finns en chans att vi får det vi ber om. Skulle det inte bli så, har vi ändå varit ärliga mot oss själva - och andra. 
Vi kan spara mängder av tid och undvika knepiga situationer genom att be om det vi behöver.    


Tips!

Att söka sig till yogans värld är ett hett tips för dig som mår dåligt. Psykiskt som fysiskt. Yogan erbjuder en accepterande och kärleksfull miljö där du inte blir dömd och där du får möjlighet att komma närmre dig själv. Komplettera gärna med ett mala-armband.